Tradicija

Izdelovalec unikatnih glasbil, mojster Luka Zaletelj, že vrsto let izdeluje vrhunske strunske inštrumente za profesionalne glasbenike; pa tudi poznavalce in ljubitelje, ki znajo ceniti kakovost in vrednost individualnih glasbil. Oblika, videz, in predvsem zvok teh inštrumentov so narejeni po željah in pričakovanjih naročnika, prilagojeni so zvrsti glasbe, namenu in glasbenikovemu osebnemu stilu.

Rezultat mojstrovega poglobljenega znanja, bogatih izkušenj, pretanjenega posluha in občutka za glasbenika, so perfektno uravnoteženi inštrumenti, ki jih odlikujejo: fantastičen zvok, lahkotnost igranja in estetska dovršenost. V delavnici nastajajo klasična, sodobna ter alternativna glasbila - akustična, elektro-akustična in električna - od mandoline, tamburice in kitare izdelane s filigransko natančnostjo do basov in električnih kontrabasov. Največ naročil prihaja za akustične kitare od klasičnih španskih, folk kitar do visoko profesionalnihi studijskih jazz inštrumentov, za katere je mojster razvil lastne konstrukcijske rešitve, ki iz izboljšajo akustične značilnosti, kar se odraža v izjemno čistem in polnem zvoku ob sorazmerno majhnih dimenzijah korpusa teh inštrumentov.

Materiali, ki jih mojster izbira, so najkvalitetnejši. Prisega na vrhunsko mehaniko znamke Schaller, Gotoh, Grover in uporablja vsaj trideset let star naravno sušen les. Od domačih, slovenskih, so to smreka, javor, češnja in oreh, od eksotičnih pa predvsem mahagonij, palisander in ebenovina. Najprimernejša površinska obdelava profesionalnih inštrumentov je še vedno politura, a jo kvalitetno nadomeščajo tudi drugi postopki.

Estetski videz inštrumenta pa sooblikujejo oblika, usklajena barvna kombinacija lesa in mehanike ter natančno izdelani okrasni detajli.

Mojster Luka Zaletelj namenja veliko časa razvoju inštrumentov, strastno in vendar strokovno resno se posveča materialom, konstrukciji, odvzemnikom in elektroniki, finesam izdelave ter obdelave s ciljem narediti inštrument še boljši. Nič ni prepuščeno naključju, uresničitev želja in vizije umetnik zavzeto načrtuje, tako da ima že med ustvarjanjem nadzor nad celoto. Vsak inštrument iz delavnice Luke Zaletelja je v vseh pogledih vrhunski, izdelan profesionalno za profesionalce.

1/1